SÅDAN ER SORG - NÅR DU ELLER DINE NÆRMESTE HAR MISTET

Blogindlægget her er det første blogindlæg i en serie på tre, der henvender sig til personer i sorg samt deres pårørende. Forhåbningen er at blogindlægget kan bidrage til øget kommunikation og større indsigt i den sørgendes situation, for dermed at hjælpe relationen, som kan komme på prøve i sorgen. - En relation som ellers er så vigtig i sorgen.

Dette blogindlæg skal ses som en lille guide, der henvender sig til både efterladte efter dødsfald samt til deres pårørende. Det kan være at det er første gang at du har mistet til et dødsfald, og det kan være at du slet ikke ved, hvad du skal forvente af den sorgproces du går igennem.

Det kan også være at en af dine bedste venner står i dyb sorg, og at du aldrig selv har oplevet noget lignende. I så fald kan det være rart med lidt forståelse af, hvad den efterladte står i, samt hvordan du bedst muligt kan være der for din ven.

Nederst er en kort beskrivelse af, hvilken betydning en psykolog kan have for den efterladte.

 
 

Til dig som har mistet:

  • Sorg er en helt normal reaktion på at miste en man elsker.

  • Sorg går ikke over, men med tiden lærer den efterladte at leve med sorgen, som en integreret del af livet.

  • Sorgprocessen kan sammenlignes med havet. Nogle gange vil der komme store sorgbølger indover dig, og andre gange vil sorgen ligge roligt i baggrunden.

  • Det er vigtigt at søge hjælp hos en psykolog, hvis du hele tiden er væltet omkuld af sorgen eller hvis du omvendt slet ikke kan mærke eller forholde dig til sorgen.

 

Til dig som er pårørende til en i sorg:

  • Du udgør en vigtig støtte.

  • Den efterladte ved sjældent hvad der er brug for. Kom derfor med konkrete forslag til, hvordan du vil hjælpe, fremfor at bede den efterladte om selv at sige til.

  • Husk at sorgen aldrig går over – derfor vil det betyde meget, hvis du også viser at du tænker på den efterladte flere år efter dødsfaldet.

 
Sorgforløb
 

HVORDAN KAN EN PSYKOLOG HJÆLPE MED SORG:

  1. Psykologen kan hjælpe med at integrere sorgen og den afdøde i den efterlevendes liv.

  2. I en travl hverdag kan der hos mange mangle plads og rum til sorgen. Denne ro og plads kan du etablere hos psykologen, hvor der vil blive brugt tid på savn, minder og refleksioner omkring sorgen og den afdøde.

  3. I forbindelse med sorg kan der opstå mange reflektioner omkring egne værdier, relationer, arbejde mm. Her kan den efterladte få hjælp til at skabe klarhed omkring situationen og det meningsfulde for klienten.

  4. I forbindelse med sorg kan ens relationer komme på prøve. Hvis det er svært for dig og dine nærmeste at bevare jeres relation, kan en psykolog hjælpe jer til at genfinde hinanden i den nye livssituation i står i.

 

“JEG VIL GERNE STARTE I SAMTALEFORLØB OMKRING MIN SORG”

Uanset om du har mistet for nyligt eller for længe siden, kan det være at du vil finde mening i at skabe et rum til din sorg sammen med en psykolog.

I et samtaleforløb vil vi ikke arbejde på at fjerne sorgen. Vi vil i stedet arbejde med hvordan du bedst muligt kan leve med sorgen, på trods af at det gør ondt.

Vi vil i fællesskab arbejde med hvad der giver mening for dig, og hvordan du kan navigere i det liv, der fortsætter efter du har mistet.

Jeg er specialiseret i sorg og livskriser. Du er velkommen til at starte i forløb.

Forrige
Forrige

Sådan foregår Parterapi

Næste
Næste

”Vi mangler et sprog for sorg”. – Når du eller dine nærmeste har mistet.